Szeged, Bécsi krt. 2-4. II/13. Bejelentkezés: 06 20/51-71-200
Fitor Tímea

" A test a lélek színpada - azokat a darabokat is előadják rajta, amelyeket a lélek megtagad. Mert amiket a lélek nem él át, az a testben éli ki magát." Rüdiger Dahlke

Pszichoszomatika - a betegségek jelentése, üzenete

A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test egységére utal, azaz feltételezi/elfogadja, hogy a test elválaszthatatlan a lélektől. Egy betegség kialakulásánál, keletkezésénél és a gyógyulás folyamatánál elengedhetetlen figyelembe venni a testi, lelki és a társadalmi vonatkozásokat, viszonyulásokat.

Pszichoszomatika - betegségeink szimbóluma

A pszichoszomatika - betegségeink szimbólumának értelmezése, mint új tudományág -, nézőpontjából minden betegség valamilyen lelki konfliktus testi megjelenési formája. Legyen az akár fogfájás, gyomorbetegségek, fejfájás, allergia, asztma, reuma, viszketegség vagy magas vérnyomás, stb., mindezek hátterében pszichés zavarok állnak, sőt, azt is hozzá kell tennünk, hogy még az országúti balesetek sem történnek velünk "véletlenül".

Rüdiger Dahlke és Thorwald Dethlefsen által megalkotott betegség és tünet-szimbólumrendszer zseniálisan képes az emberi lélek legmélyére lelátni, ezáltal megtalálni azt a gyökérproblémát, melyre a lélek - a betegség által - mutatni akar.

Ahhoz, hogy a nagyszerű "találkozás", a felismerés megtörténjen, kitartó akarat, teljes munka szükséges a klienstől.

A tudat

A testben, mindig a tudat információi manifesztálódnak, ezáltal láthatóvá, érzékelhetővé válnak. Az, hogy a pulzus, a szív bizonyos ritmust követ, hogy a test hőmérséklete állandó, hogy a mirigyek hormonokat ürítenek vagy a test ellenanyagokat termel, nem magyarázható magából az anyagból, akárhogy is szeretnénk. Ez a pszichoszomatika alapvető kiindulási pontja. A sorrend soha nem az, hogy a testben adrenalin termelődik, és ezt követően izgatott állapotba jövök, hanem fordítva. Első lépésként maga az izgalmi állapot lép fel, majd adrenalin termelődik, azaz mindig a tudat utasítására indulnak meg a testi folyamatok.

Az egészség

A test működése mindig azoktól az információktól függ, melyeknek kiindulópontja az emberi tudat. A különféle testműködések harmonikus összjátéka során jön létre az a minta, amelyet egészségnek nevezünk.

A betegség

A betegség olyan emberi állapot, amely arra utal, hogy tudatunk szintjén valami nincs rendben, illetve nem harmonizál. A betegség tehát azt jelenti, hogy letértünk a harmónia - az egyensúly - útjáról, illetve kérdésessé tettünk egy addig kiegyensúlyozott rendet. A harmónia zavara azonban mindig a tudatban, az információk szintjén áll fenn, a testben csak megmutatkozik. A test ily módon csak egy megjelenítési vagy megvalósítási szint, amely a tudatban lejátszódó folyamatokat és változásokat tükrözi. Félrevezető tehát azt állítani, hogy a test beteg! Beteg csak az ember lehet - s betegsége testében, mint tünet jelentkezik. Ha egy tragédiát bemutatnak, akkor sem a színpad tragikus, hanem a darab.

A tünet

Maga a tünet nem más, mint jelzés, s mint információhordozó. Megjelenésével életünk addigi folyását megszakítja, s arra kényszerít bennünket, hogy figyelmet szenteljünk neki. A tünet azt jelzi, hogy teljes emberként vagyunk betegek, azaz belső lelki erőink zökkentek ki egyensúlyukból.

A tünet tudatja velünk, hogy valamire szükségünk van, hiszen ha nem lenne szüksége semmire, egészséges lenne, azaz egész és teljes. Ebben felbecsülhetetlen értékű segítség a pszichoszomatika, a pszichoszomatikus tanácsadás, aminek a segítségével megtalálhatjuk, megfejthetjük, hogy mit akar üzenni betegségünk.

Az "árnyék"

Mindaz, amit nem akarunk a tudatunkba beengedni, és amiről úgy hisszük, ha nem veszünk róla tudomást, azzal meg is szüntettük, a szó eredeti értelmében a másik oldalra vagy Carl Gustav Jung meghatározásával élve az árnyékba kerül. Az árnyék, következésképp mindazt tartalmazza, amit nem akartunk tudomásul venni és elfogadni, inkább megpróbálunk elnézni felette.

A betegségek értelmezése nem más, mint az árnyékkal végzett munka, és ezért gyakran kellemetlen. Ha egy betegség értelmezése találó és pontos, akkor arra spontán elutasítással reagálunk. Ha viszont egy értelmezés első hallásra kellemesnek tűnik, akkor vagy nem helyes, vagy nem elég mély.

Pszichoszomatikus tanácsadás

Mindenki képes arra, hogy saját testén rámutasson arra a helyre, ahol a probléma rejtőzik. Átvitt értelemben a pszichoszomatikánál, pszichoszomatikus tanácsadásnál is erről van szó, miszerint rámutat a képzeletbeli sebre, mely segítségével a tudatalattit megvilágítja, hisz minden betegség mögött ez a láthatatlan világ rejtőzik.

Peter Altenberg szavaival élve "a betegség a sértődött lélek jajkiáltása ", ezért, a teljes gyógyulás érdekében azt is igen fontos kideríteni, hogy mi az, ami "megsértette" a lelket. Mi az, amit üzenni akar testi szinten számunkra, mi az, amire rá akar világítani, mi az, amin változtatnunk kellene, ezáltal betegségeink segítségével mindenkori életfeladataink nyomára tudunk bukkanni.

A pszichoszomatikával foglalkozó tanácsadó a lélek és a test egységét térképezi fel, és a klienssel karöltve megfejtik a fennálló betegség szimbolikus jelentését, majd akár más szakembert bevonva (kineziológiai oldással, reinkarnációs terápiával, hipno-meditációs terápiával stb.), visszaállítják a tudat egyensúlyát, melynek következtében a betegséget, mint jelentéstartalmat, "léleküzenetet" beépítik a kliens életvitelébe. A pszichoszomatika álláspontja szerint a mai, modern kutatásokat felhasználó orvostudomány eszközeivel karöltve lehet a teljes, és végleges gyógyulást, egészséget elérni.
A pszichoszomatikus tanácsadó feladata, munkája, célja a betegség szimbolikájának feltárása, vagyis a teljesség felé vezető út segítése..

Felelősség

A pszichoszomatika, a pszichoszomatikus tanácsadás senki válláról nem kívánja levenni a felelősséget, éppen ellenkezőleg, lehetőséget kíván nyújtani a teljes gyógyuláshoz, mint kiegészítő tevékenység, illetve, hogy a kliens kezébe vegye élete feladatait.

A pszichoszomatika abban kíván segíteni, hogy "átlássunk a szitán", amikor betegségeinket alibiként vagy menekülési útvonalként próbáljuk használni. Segít abban, hogy megláttassa velünk a bennünk rejlő kihívást, hisz aki nem bújik ki a kihívás alól, azt maga a sors is támogatja.

Betegségek, melyekre alkalmazható a pszichoszomatikai tanácsadás:

 • fertőző betegségek
 • allergia
 • légúti betegségek (influenza, köhögés, tüdőasztma)   
 • emésztéssel kapcsolatos betegségek   
 • érzékszervekkel kapcsolatos betegségek   
 • fejfájás, migrén  
 • bőrbetegségek  
 • veseelégtelenségek  
 • szexualitással kapcsolatos betegségek és terhesség (menstruációs panaszok, állterhesség, terhességi problémák, szülés, szoptatás, sterilitás, menopausa, klimatérium, frigiditás, impotencia, korai magömlés)
 • szív és érrendszeri betegségek  
 • mozgásszervi problémák  
 • balesetek  
 • pszichés tünetek, mint pl. idegkimerülés, depresszió, szorongás stb.
 • rák, daganat

Mikor keressük fel a pszichoszomatikus tanácsadót?

 • ha úgy érezzük, képtelenek vagyunk kilábalni egy betegségből
 • ha észrevesszük, hogy kisebb megszakításokkal ugyan, de " folyamatosan" küzdünk valamilyen megbetegedéssel
 • ha a gyógyszeres kezelés ellenére sem gyógyulunk, vagy egyik betegségből a másikba esünk
 • súlyos, "reménytelennek" tartott állapot során

Másként gondolkozni.

Betegségeink szolgálnak minket, betegségeink információkkal látnak el mindenkit, kérdés az, meglátjuk-e, képesek vagyunk-e tudatosítani, felfigyelni ezekre az üzenetekre. Szándékunk soha ne az legyen, hogy legyőzzük, hanem hogy saját hasznunkra használjuk betegségeinket.

felhasznált forrás: Rüdiger Dahlke

Figyelem! Gyógyító és egészségügyi tevékenységet nem végzek, törvényesen ma Magyarországon csak orvos gyógyíthat. Az általam nyújtott szolgáltatás közérzetjavító tevékenységnek minősül.

Várom bejelentkező hívását!

Vissza a lap tetejére

Magunkról | Kínai akupresszúrás masszázs (felnőtt) | Kínai akupresszúrás masszázs (gyerek) | Nyirokmasszázs
Salaktalanítás | Kinezológiai stresszoldás | Hipnomeditáció | Reiki masszázs | Vendégkönyv | Elérhetőség